Saturday, March 6, 2010

ISNIN 08 MAC 2010

Kelas 6C / Masa 7.45-8.15 / PJK
Tunjang Kecergasan
Tajuk Imbangan
Sub-Tajuk Guling Depan
Objektif Pada akhir P&P murid dapat:
• Melakukan aktiviti imbangan dengan teknik yang betul 3 daripada 4 percubaan.
• Menyatakan 3 aspek keselamatan semasa melakukan aktiviti imbangan.
ABM Wisel, jam randik, skital
Aktiviti
1. Memanaskan badan – aktiviti keregangan.
2. Guling Depan
 Dari kedudukan dekam letakkan kedua-dua tangan di atas lantai.
 Naikkan punggung dan rapatkan dagu ke dada.
 Bengkokkan tangan dan guling ke hadapan.
 Berdiri tegak semula.
3. Permaian kecil – Jala Ikan
4. Aktiviti gerak kendur otot.
Impak

Kelas 6D / Masa 8.15-9.15 / PJK
Tunjang Kecergasan
Tajuk Imbangan
Sub-Tajuk Guling Depan
Objektif Pada akhir P&P murid dapat:
• Melakukan aktiviti imbangan dengan teknik yang betul 3 daripada 4 percubaan.
• Menyatakan 3 aspek keselamatan semasa melakukan aktiviti imbangan.
ABM Wisel, jam randik, skital
Aktiviti
1. Memanaskan badan – aktiviti keregangan.
2. Guling Depan
 Dari kedudukan dekam letakkan kedua-dua tangan di atas lantai.
 Naikkan punggung dan rapatkan dagu ke dada.
 Bengkokkan tangan dan guling ke hadapan.
 Berdiri tegak semula.
3. Permaian kecil – Jala Ikan
4. Aktiviti gerak kendur otot.
Impak

Kelas 6B / Masa 8.45-9.15 / PJK
Tunjang Kecergasan
Tajuk Imbangan
Sub-Tajuk Guling Depan
Objektif Pada akhir P&P murid dapat:
• Melakukan aktiviti imbangan dengan teknik yang betul 3 daripada 4 percubaan.
• Menyatakan 3 aspek keselamatan semasa melakukan aktiviti imbangan.
ABM Wisel, jam randik, skital
Aktiviti
1. Memanaskan badan – aktiviti keregangan.
2. Guling Depan
 Dari kedudukan dekam letakkan kedua-dua tangan di atas lantai.
 Naikkan punggung dan rapatkan dagu ke dada.
 Bengkokkan tangan dan guling ke hadapan.
 Berdiri tegak semula.
3. Permaian kecil – Jala Ikan
4. Aktiviti gerak kendur otot.
Impak

AHAD 07 MAC 2010

Kelas : 6A / 8.15-9.15 / SN
Theme : Waste Management
Topic : Waste
Learning Objectives : At the end of this lesson, pupils should be able to:
• Identify types of waste in the environment.
• Identify sources of waste.
• State the improper ways of disposal.
• State the proper ways of waste disposal.
Learning Activities :
1) Elicits pupils’ prior knowledge about waste.
2) Discussion on types of waste and where they come from.
3) Encouraged to suggest other ways involving waste disposal.
4) Showing proper and improper ways of waste disposal.

Kelas : 6C / 10.45-11.45 / SN
Theme : Waste Management
Topic : Waste
Learning Objectives : At the end of this lesson, pupils should be able to:
• Identify types of waste in the environment.
• Identify sources of waste.
• State the improper ways of disposal.
• State the proper ways of waste disposal.
Learning Activities :
1) Elicits pupils’ prior knowledge about waste.
2) Discussion on types of waste and where they come from.
3) Encouraged to suggest other ways involving waste disposal.
4) Showing proper and improper ways of waste disposal.

Kelas 6C / Masa 11.45-12.15 / KTTajuk Sumbangan Kegiatan Ekonomi
Sub-Tajuk Kepentingan Kegiatan Ekonomi
• Menyediakan Peluang Pekerjaan
Objektif Selepas pengajaran dan pembelajaran, murid dapar:
• Menyatakan jenis-jenis pekerjaan berdasarkan kegiatan ekonomi.
• Menyatakan bagaimana kegiatan ekonomi dapat menambahkan hasil pendapatan negara.
ABM Senikata lagu ’Keranamu Malaysai’ Borang pengurusan grafik, Buku teks
Aktiviti 1. Menamakan pekerjaan yang terdapat dalam lagu tersebut.
2. Mencari maklumat tentang jenis pekerjaan di negara kita (BT hlm. 30-32).
3. Mengenalpasti peluang pekerjaan yang wujud dalam kegiatan ekonomi di negara kita.
4. Merujuk buku teks hlm. 34 lengkapkan borang TOC (Sebab dan Akibat) bagaimana syarikat dapat menambahkan dan memberi sumbangan kepada pendapatan negara.
Impak

Sunday, February 28, 2010

KHAMIS 04 MAC 2010

Kelas 6A / Masa 7.45-8.15 / PJKTunjang Kecergasan
Tajuk Imbangan
Sub-Tajuk Dirian Kepala Lutut Bengkok
Objektif Pada akhir P&P murid dapat:
• Melakukan aktiviti imbangan dengan teknik yang betul 3 daripada 4 percubaan.
• Menyatakan 3 aspek keselamatan semasa melakukan aktiviti imbangan.
ABM Wisel, jam randik, skital
Aktiviti
1. Memanaskan badan – aktiviti keregangan.
2. Dirian Kepala Lutut Bengkok
 Letak dahi di atas lantai.
 Bawa berat badan ke hadapan dengan meninggikan punggung.
 Angkat kedu-dua belah kaki dan imbang dengan lutut bengkok 5 saat.
3. Permaian kecil – Jala Ikan
4. Aktiviti gerak kendur otot.
Impak

Kelas 4A / Masa 8.45-9.15 / PJK
Tunjang Kesukanan
Tajuk Pengurusan
Sub-Tajuk Pengurusan alatan sukan dan permainan
Objektif Diakhir pengajaran dan pembelajaran, murid akan dapat:
• Menyatakan cara penjagaan alatan sukan dan permainan.
• Menyedari kepentingan penjagaan alatan sukan dan permainan.
ABM Gambar
Aktiviti
1. Berbincang tentang penjagaan alatan sukan dan permainan sebelum, semasa dan selepas menggunakannya.
2. Menunjukkan cara-cara penjagaan alatan sukan dan permainan.
3. Tugasan membersihkan alatan sukan dan permainan.
Impak

Kelas : 6A / 10.45-12.15 / SN
Theme : Food Preservation
Topic : Make It lasts
Learning Objectives : At the end of this lesson, pupils should be able to:
• Describe ways to preserve food.
• Give examples of food for each type of food preservation.
• Give reasons why each way of food preservation is used.
• State what food preservation is.
• Design and carry out a project to preserve certain type of food.
Learning Activities :
1) Discuss about the various preservation method and examples of types of food preservation is.
a. Canning
b. Pickling
c. Cooling and freezing
d. Drying
e. Vacuum packing
f. Smoking
g. Pasteurization
h. Salting
i. Waxing
j. Boiling

Kelas : 6C / 12.15-1.15 / SN
Theme : Food Preservation
Topic : Make It lasts
Learning Objectives : At the end of this lesson, pupils should be able to:
• Describe ways to preserve food.
• Give examples of food for each type of food preservation.
• Give reasons why each way of food preservation is used.
• State what food preservation is.
• Design and carry out a project to preserve certain type of food.
Learning Activities :
1) Discuss about the various preservation method and examples of types of food preservation is.
a. Canning
b. Pickling
c. Cooling and freezing
d. Drying
e. Vacuum packing
f. Smoking
g. Pasteurization
h. Salting
i. Waxing
j. Boiling

RABU 03 MAC 2010

Kelas 6B / Masa 7.45-8.15 / PJK
Tunjang Kecergasan
Tajuk Imbangan
Sub-Tajuk Dirian Kepala Lutut Bengkok
Objektif Pada akhir P&P murid dapat:
• Melakukan aktiviti imbangan dengan teknik yang betul 3 daripada 4 percubaan.
• Menyatakan 3 aspek keselamatan semasa melakukan aktiviti imbangan.
ABM Wisel, jam randik, skital
Aktiviti 1. Memanaskan badan – aktiviti keregangan.
2. Dirian Kepala Lutut Bengkok
 Letak dahi di atas lantai.
 Bawa berat badan ke hadapan dengan meninggikan punggung.
 Angkat kedu-dua belah kaki dan imbang dengan lutut bengkok 5 saat.
3. Permaian kecil – Jala Ikan
4. Aktiviti gerak kendur otot.
Impak

Kelas 6D / Masa 8.45-9.15 / PJK
Tunjang Kecergasan
Tajuk Imbangan
Sub-Tajuk Dirian Kepala Lutut Bengkok
Objektif Pada akhir P&P murid dapat:
• Melakukan aktiviti imbangan dengan teknik yang betul 3 daripada 4 percubaan.
• Menyatakan 3 aspek keselamatan semasa melakukan aktiviti imbangan.
ABM Wisel, jam randik, skital
Aktiviti
1. Memanaskan badan – aktiviti keregangan.
2. Dirian Kepala Lutut Bengkok
 Letak dahi di atas lantai.
 Bawa berat badan ke hadapan dengan meninggikan punggung.
 Angkat kedu-dua belah kaki dan imbang dengan lutut bengkok 5 saat.
3. Permaian kecil – Jala Ikan
4. Aktiviti gerak kendur otot.
Impak

Kelas 6C / Masa 9.15-9.45 / PJK
Tunjang Kecergasan
Tajuk Imbangan
Sub-Tajuk Dirian Kepala Lutut Bengkok
Objektif Pada akhir P&P murid dapat:
• Melakukan aktiviti imbangan dengan teknik yang betul 3 daripada 4 percubaan.
• Menyatakan 3 aspek keselamatan semasa melakukan aktiviti imbangan.
ABM Wisel, jam randik, skital
Aktiviti
1. Memanaskan badan – aktiviti keregangan.
2. Dirian Kepala Lutut Bengkok
 Letak dahi di atas lantai.
 Bawa berat badan ke hadapan dengan meninggikan punggung.
 Angkat kedu-dua belah kaki dan imbang dengan lutut bengkok 5 saat.
3. Permaian kecil – Jala Ikan
4. Aktiviti gerak kendur otot.
Impak

Kelas : 6C / 10.45-11.15 / SN
Theme : Food Preservation
Topic : Make It lasts
Learning Objectives : At the end of this lesson, pupils should be able to:
• Describe ways to preserve food.
• Give examples of food for each type of food preservation.
• Give reasons why each way of food preservation is used.
• State what food preservation is.
• Design and carry out a project to preserve certain type of food.
Learning Activities :
1) Discuss about the various preservation method and examples of types of food preservation is.
a. Canning
b. Pickling
c. Cooling and freezing
d. Drying
e. Vacuum packing
f. Smoking
g. Pasteurization
h. Salting
i. Waxing
j. Boiling

Kelas : 6A / 11.15-12.15 / SN
Theme : Food Preservation
Topic : Make It lasts
Learning Objectives : At the end of this lesson, pupils should be able to:
• Describe ways to preserve food.
• Give examples of food for each type of food preservation.
• Give reasons why each way of food preservation is used.
• State what food preservation is.
• Design and carry out a project to preserve certain type of food.
Learning Activities :
1) Discuss about the various preservation method and examples of types of food preservation is.
a. Canning
b. Pickling
c. Cooling and freezing
d. Drying
e. Vacuum packing
f. Smoking
g. Pasteurization
h. Salting
i. Waxing
j. Boiling

SELASA 02 MAC 2010

Kelas 6A / Masa 7.45-8.15 / PJK
Tunjang Kecergasan
Tajuk Imbangan
Sub-Tajuk Dirian Kepala Lutut Bengkok
Objektif Pada akhir P&P murid dapat:
• Melakukan aktiviti imbangan dengan teknik yang betul 3 daripada 4 percubaan.
• Menyatakan 3 aspek keselamatan semasa melakukan aktiviti imbangan.
ABM Wisel, jam randik, skital
Aktiviti 1. Memanaskan badan – aktiviti keregangan.
2. Dirian Kepala Lutut Bengkok
 Letak dahi di atas lantai.
 Bawa berat badan ke hadapan dengan meninggikan punggung.
 Angkat kedu-dua belah kaki dan imbang dengan lutut bengkok 5 saat.
3. Permaian kecil – Jala Ikan
4. Aktiviti gerak kendur otot.
Impak

Kelas 4A / Masa 8.45-9.15 / PJK
Tunjang Kesukanan
Tajuk Keselamatan
Sub-Tajuk Keselamatan semasa menggunakan alatan
Objektif Diakhir pengajaran dan pembelajaran, murid akan dapat:
• Mengenal pasti alatan yang selamat digunakan semasa bersukan dan permainan.
• Menyedari kepentingan tempat permainan yang selamat.
ABM Gambar
Aktiviti 1. Bersoal jawab tentang pelbagai jenis alatan PJK.
2. Menunjukkan alatan yang baik dan yang rosak.
3. Memilih alatan yang rosak dan baik.
4. Menerangkan langkah-langkah keselamatan semasa menggunakan alatan.
Impak

Kelas : 6C / 11.15-12.15 / SN
Theme : Food Preservation
Topic : Make It lasts
Learning Objectives : At the end of this lesson, pupils should be able to:
• Describe ways to preserve food.
• Give examples of food for each type of food preservation.
• Give reasons why each way of food preservation is used.
• State what food preservation is.
• Design and carry out a project to preserve certain type of food.
Learning Activities :
1) Discuss about the various preservation method and examples of types of food preservation is.
a. Canning
b. Pickling
c. Cooling and freezing
d. Drying
e. Vacuum packing
f. Smoking
g. Pasteurization
h. Salting
i. Waxing
j. Boiling

ISNIN 01 MAC 2010

Kelas 6C / Masa 7.45-8.15 / PJK
Tunjang Kecergasan
Tajuk Imbangan
Sub-Tajuk Dirian Kepala Lutut Bengkok
Objektif Pada akhir P&P murid dapat:
• Melakukan aktiviti imbangan dengan teknik yang betul 3 daripada 4 percubaan.
• Menyatakan 3 aspek keselamatan semasa melakukan aktiviti imbangan.
ABM Wisel, jam randik, skital
Aktiviti 1. Memanaskan badan – aktiviti keregangan.
2. Dirian Kepala Lutut Bengkok
 Letak dahi di atas lantai.
 Bawa berat badan ke hadapan dengan meninggikan punggung.
 Angkat kedu-dua belah kaki dan imbang dengan lutut bengkok 5 saat.
3. Permaian kecil – Jala Ikan
4. Aktiviti gerak kendur otot.
Impak

Kelas 6D / Masa 8.15-8.45 / PJK
Tunjang Kecergasan
Tajuk Imbangan
Sub-Tajuk Dirian Kepala Lutut Bengkok
Objektif Pada akhir P&P murid dapat:
• Melakukan aktiviti imbangan dengan teknik yang betul 3 daripada 4 percubaan.
• Menyatakan 3 aspek keselamatan semasa melakukan aktiviti imbangan.
ABM Wisel, jam randik, skital
Aktiviti 1. Memanaskan badan – aktiviti keregangan.
2. Dirian Kepala Lutut Bengkok
 Letak dahi di atas lantai.
 Bawa berat badan ke hadapan dengan meninggikan punggung.
 Angkat kedu-dua belah kaki dan imbang dengan lutut bengkok 5 saat.
3. Permaian kecil – Jala Ikan
4. Aktiviti gerak kendur otot.
Impak

Kelas 6B / Masa 8.45-9.15 / PJK
Tunjang Kecergasan
Tajuk Imbangan
Sub-Tajuk Dirian Kepala Lutut Bengkok
Objektif Pada akhir P&P murid dapat:
• Melakukan aktiviti imbangan dengan teknik yang betul 3 daripada 4 percubaan.
• Menyatakan 3 aspek keselamatan semasa melakukan aktiviti imbangan.
ABM Wisel, jam randik, skital
Aktiviti 1. Memanaskan badan – aktiviti keregangan.
2. Dirian Kepala Lutut Bengkok
 Letak dahi di atas lantai.
 Bawa berat badan ke hadapan dengan meninggikan punggung.
 Angkat kedu-dua belah kaki dan imbang dengan lutut bengkok 5 saat.
3. Permaian kecil – Jala Ikan
4. Aktiviti gerak kendur otot.
Impak

AHAD 28 FEBRUARI 2010

Kelas : 6A / 8.15-9.15 / SN
Theme : Food Preservation
Topic : Grow Me Not
Learning Objectives : At the end of this lesson, pupils should be able to:
• State that microorganisms can spoil food.
• State the conditions for microorganisms to grow.
Learning Activities :
1) Conduct an experiment to investigate the conditions needed for microorganisms to grow.
2) Record and describe the conditions of food kept in different condition.
3) Name the variables involved in the investigation on conditions needed for microorganisms to grow.
4) Make conclusions regarding the conditions needed for microorganisms to grow.

Kelas : 6C / 10.45-11.45 / SN
Theme : Food Preservation
Topic : Grow Me Not
Learning Objectives : At the end of this lesson, pupils should be able to:
• State that microorganisms can spoil food.
• State the conditions for microorganisms to grow.
Learning Activities :
1) Conduct an experiment to investigate the conditions needed for microorganisms to grow.
2) Record and describe the conditions of food kept in different condition.
3) Name the variables involved in the investigation on conditions needed for microorganisms to grow.
4) Make conclusions regarding the conditions needed for microorganisms to grow.

Kelas 6C / Masa 11.45- 12.15 / KT
Tajuk Kegiatan Ekonomi Dan Lokasi
Sub-Tajuk Perlombongan
Objektif Selepas pengajaran dan pembelajaran, murid dapar:
• Menyenaraikan mineral yang dilombong di darat dan di dasr laut.
• Menamakan lokasi perlombongan mineral di negara kita.
• Menyenaraikan pusat pemprosesan petroleum dan gas asli.
ABM Borang pengurusan grafik, Peta, Buku teks
Aktiviti 1. Mencari maklumat tentang kawasan perlombongan di negara kita (BT hlm. 26-27).
2. Menyenaraikan nama-nama mineral tersebut.
3. Mengkaji peta kawasan perlombongan yang terdapat di negara kita.
4. Menamakan lokasi dan mineral yang dilombong di kawasan tersebut.
Impak